2013. október 28., hétfő

A verseny szöveges feladatának megoldása II.

Az érvelésünk, hogy miért is az önkéntesség és miért épp a Kórházmisszió?

Jót tenni jó

Amikor elolvastuk a második forduló feladatait és láttuk, hogy választani lehet önkéntesség és a választójoggal, választásokkal kapcsolatos feladat között, különösebb dilemma nélkül az előbbi mellett tettük le a voksunkat. Elsősorban korunk miatt (öt év múlva lesz csak választójogunk), másrészt nem vagyunk magyar állampolgárok, harmadrészt pedig az önkéntességgel kapcsolatos szimpátiánk miatt. „Az önkénteskedés kezedbe adja a lehetőséget, hogy életeket változtass meg, beleértve a tiédet is.” „Segíteni másoknak - amikor a leginkább szükségük van rá - része kell, hogy legyen az életünknek. Hiszen bármikor velünk is történhet hasonló.”
Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen önkéntes munkát végezzünk. Számos ötlet jutott eszünkbe, már csak amiatt is, mert az önkéntesség bizonyos területeivel, önkéntes munkával már korábban is találkoztunk, sőt rendszeresen végezzük is azt. A cserkészcsapatunk akciói keretében minden évben, október 6 előtt rendbe szedjük a temetőben a nemzetőrök és sok más, gondozatlan magyar ember sírját (http://cserkesz.com.ua/hirek/temetotakaritas-2013), vagy csapatunk találta ki és szervezi, segíti a Munkácsi Magyarok Találkozóját (http://rakoczialap.com.ua/megvalosult-programok/munkacsi-magyarok-talalkozoja-2013), sütit sütünk és árusítjuk a városban, amiből a csapatbálunkat finanszírozzuk (http://rakoczialap.com.ua/megvalosult-programok/sutis-akcio), vagy minden évben mi terjesztjük a betlehemi lángot, elvisszük sok idős, beteg vagy egyedülálló emberhez (http://bodnaralap.org.ua/megvalosult-programok/a-betlehemi-lang-karpataljai-kozponti-fogadasa-tiszasalamonban), stb.
Most szerettünk volna valami újat csinálni, olyasmit, ami számunkra is új, izgalmas, ugyanakkor mások számára is fontos, hasznos és örömet okoz.
Felvettük a kapcsolatot önkéntességgel foglalkozó szervezetek munkatársaival, így Megyesi Lászlóval, az SOS Önkéntes Csoport vezetőjével és Zsábej Edittel, a Kezünkben a Jövő Alapítvány helyi képviselőjével, hogy még jobban megismerkedjünk az önkéntességgel. Mindketten meséltek a munkájukról és ajánlottak több ötletet is, amit meg tudnánk valósítani. Leginkább Edit egyik szolgálata, a Kórházmisszió tevékenysége nyerte el a tetszésünket, így ezt választottuk. Miért is? Mert beteg gyerekek mindennapjait tehetjük szebbé, elviselhetőbbé. Mert nem sokan foglalkoznak ilyesmivel. Mert nem egy nagy, látványos, reklámozható tömegrendezvény, hanem egy személyesebb, számunkra kedvesebb feladat. Mert mi is voltunk kórházban, így tudjuk, hogy milyen érzés ott feküdni a többi beteg, idegen gyerek között, távol rokonainktól, barátainktól. Mert „Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, Nekem teszitek. Aki a rászorulókkal foglakozik, egyben Velem is foglalkozik.”
Neki is láttunk előkészíteni, megtervezni a feladatunk megvalósítását. Kitaláltuk, hogy iskolánk többi tanulóját is bevonhatnánk, így az igazgatóság engedélyével gyűjtést szerveztünk a beteg gyerekek számára. Elmentünk minden osztályba, elmeséltük, hogy kik számára és miért gyűjtünk, mit tervezünk csinálni és megkértük őket, hogy hozzák el a még jó állapotú, de már megunt játékaikat. Nagyon sok játékot hoztak, mi pedig örültünk, hogy a gyerekek ilyen lelkesen álltak a dologhoz. Szétválogattuk a játékokat, és amit kellett, rendbe hoztuk vagy megtisztítottunk.
Edit közvetítésével engedélyt kaptunk arra, hogy elvihessük a játékokat a kórházba és időt, lehetőséget kapjunk arra, hogy kis műsorral, foglalkozásokkal kedveskedhessünk a gyerekeknek, mivel eszünkbe jutott, hogy ne csupán ajándékot vigyünk a gyerekeknek, hanem szórakoztassuk is őket. Kis bábos meseelőadást készítettünk, illetve vittünk lufikat, kifestőket, színes ceruzákat, logikai játékokat, origamihoz papírt, gitárt. Foglalkoztunk velük, játszottunk, zenéltünk, együtt mosolyogtunk velük. Minden jól sikerült, a gyerekek nagyon örültek.
Szerintünk nagyon fontos odafigyelni a beteg gyerekekre. Minden gyerek megérdemli, hogy törődjenek, játszanak, beszélgessenek vele. Különösen fontos ez, ha valamilyen hátrányos helyzetben lévő gyerekekről van szó.
Úgy véljük, ez az önkéntes munka nagyon hasznos volt. Elsősorban a beteg gyerekek számára, akiket sikerült felvidítani, megajándékozni. és néhány emlékezetes percet, órát szerezni számukra.
Számunkra is nagyon fontos volt, mert megtapasztaltuk, hogy másnak segíteni, örömöt okozni, a szabad időnket önkéntességre fordítani mennyire jó dolog. Az is jó volt, hogy nem csak mi vettünk részt az akcióban, hanem be tudtuk vonni az iskola tanulóit is.

Eleinte féltünk attól, hogy hogyan sikerül majd a kórházi látogatás. De megtapasztalva azt a lelkesedést, amivel mindenki támogatta az ötletet, és a kedvező fogadtatást is, a jövőben bátrabban és szívesen veszünk majd részt hasonló önkéntes programokban. Mert jót tenni jó, és ezt csapatban, közösségben tenni még jobb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése