2013. október 28., hétfő

A verseny második fordulójának szöveges feladatai I.

Elkészültek a szöveges feladatok is. A filmecskénk forgatókönyve és az érvelésünk, hogy miért az önkéntességet és miért épp ezt az önkéntes feladatot választottuk.

A forgatókönyv:

Csapatunk az önkéntességet választotta feladatul.
Mivel cserkészek vagyunk, így nem áll távol tőlünk ez a terület.
Megbeszélést tartottunk, hogy mit válasszunk. Nem tudtunk rögtön dönteni. Munkácson van több szervezet, amelyik önkéntességgel foglalkozik, így tőlük is kértünk ötleteket, segítséget. Az egyik ötlet egy szemétgyűjtési akció volt, a másik faültetési akció volt, a harmadik emlékmű rendbehozatala. A Kórházmissziót is megkerestük, akik elmondták, hogy miben tudnánk segíteni az ő munkájukat.
Mivel nehéz volt a döntés, mentorunktól kértünk segítséget. Azt javaslata, hogy olyasmit csináljunk, amivel eddig nem foglalkozzunk, mert így sokkal hitelesebb és őszintébb lesz a feladat megoldása. A cserkészcsapat tagjaiként rendszeresen végzünk önkéntességet: a temetőben sírokat hozunk rendbe, egy 1849-es emlékmű körül rendet rakunk, szemetet szedünk, jótékony célú süti árusítást is szervezünk. A kórházi szolgálat viszont izgalmas és ismeretlen terület, így emellett döntöttünk.
A sulink vezetésével egyeztetve az osztályokban játékgyűjtési akciót hirdettünk. Nagy meglepetésünkre hét zsáknyi holmi gyűlt össze. Elvittük Ágiékhoz, ahol válogattuk, selejteztük, megtisztogattuk a rengeteg játékot.
Megbeszéltük a munkácsi gyerekkórház belgyógyászati részlegének vezetőivel, hogy melyik nap és mikor vihetjük el a több zsáknyi holmit. Kis előadással is készültünk, ezt néhány alkalommal el is próbáltuk, illetve kiosztottuk, hogy ki milyen feladatot lát el.
Elérkezett a nagy nap. Beléptünk a kórházba. Kicsit bátortalanok voltunk az elején, de a dolgozók illetve a gyerekek örömteljes fogadtatása oldottabbá tette a hangulatunkat.
Bementünk a napközi szobába, kiraktuk a játékokat, elmondtuk a gyerekeknek, hogy kik vagyunk és miért is jöttünk. Ez után biztattuk őket, hogy válogassanak a játékok között. Előkészítettük a bábozáshoz a terepet. Zoli és Dávid fogták a pokrócot, ami paravánként szolgált, Bence és Ági pedig előadták a Piroska és a farkas mesét. Mivel mi ezt magyarul adtuk elő, fordítást is szerveztünk: ukránra. A gyerekeknek tetszett az előadás. Utána Ági bemutatta zsonglőr tudományát 3-5 labdával. Bence gitárzenével szórakoztatta a gyerekeket, akik utána maguk is pengethették a húrokat. A nagyobbakat Rubik-kocka kirakásra tanította. Dávid origamizott és kifestett a kicsikkel, videózott. Zoli fényképezett, Sanyi itt-ott besegített illetve tolmácsolt. Mindannyian játszottunk is a kicsikkel, akik nagyon hálásak voltak. Utána elbúcsúztunk és tudtuk, hogy ide még vissza fogunk jönni, nem csak a verseny kedvéért.
Lent az udvaron kis interjúban mindnyájan elmondtuk, hogy miért volt számunkra fontos és jó ez az akció.
Városunk és székesegyházunk védőszentje Szent Márton, aki maga is önkénteskedett. Jó ötletnek tartottuk beleszőni a filmbe, így megkértük Pogány István plébánost, hogy mondjon pár gondolatot ezzel kapcsolatban, a templomban.
Sanyi és Bence a majd kétórányi filmfelvételt összevágta, megszerkesztette. Ebben Mihovics Gábor bá is segítségünkre volt, amit nagyon köszönünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése